Antalya’da bulunan 12 bin 500 metrekarelik 2 satış sahasının ardından 2 bin 500 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 6 bin metrekarelik este fabrikasıyla Akstone, sektördeki yeni rolünü, üretici olarak belirledi.
Doğal taş sektörünün önemli tedarikçilerinden biri olan Akstone, Antalya’daki 12 bin 500 metrekarelik satış sahalarının ardından, Burdur Bucak Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 6 bin metrekarelik bir Alana kurulan modern üretim tesisleriyle şimdi katma değeri yüksek este ürünleriyle blok mermer işlemeye başladı.
“Kalite, akıllı çalışmanın sunucudur”
Akstone Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Karakaya, gerçekleştirilen yatırımla Türkiye’nin ihtiyacı olan istihdama ve ihracatta aranan katma değeri yüksek ürün üretimine katkıda bulunmanın haklı sevincini yaşadıklarını söyledi. Karakaya, “Kalite tesadüf değil akıllı bir çalışmanın sonucudur. Küresel bir kriz yaşıyoruz. Ekonomik sıkıntılar sadece ülkemiz için geçerli bir durum değil. Önemli olan cesarettir. Bu fabrika aslında zaten yıllardır yürüttüğümüz bir işin devamıydı ve olması gerekiyordu. Bu yatırımla birlikte sağladığımız istihdam ile öncülük yapmak istiyoruz. Ülkemizin sıkıntılı günlerinde Türkiye’nin geleceğine güvenimiz tamdır. Bu yatırımı gerçekleştirirken aslında sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Başbakanımızın telkinleri çok etkili olmuştur. Zaten doğal taş satışı yapıyorduk. Bu işin devamında üretim safhasında da yer almak istedik. Zaten bünyemizde bulunan profesyonel bir ekiple kısa bir araştırma sonucu Bucak Organize Sanayi’de yer alan fabrikamızda üretime başladık. Yurt dışından doğal taş ithal ediyoruz ancak artık yurt dışına da ihracat gerçekleştirebileceğiz” dedi.
Katma değeri yüksek doğal taş üretimi
Karakaya, üretim safhasını da şu şekilde ifade etti; “Blok halindeki mermeri uluslararası standartlarda ihracat kalitesinde ve istenilen ölçülerde ebatlandırıyoruz ve fabrikamızdan dünyanın dört bir yanına sevk ediyoruz. Üretimimiz 63 cm genişliğinde. Boy ölçüsünde sınırımız yok. Blok mermerin ölçüsü kadar. Aylık üretim kapasitemiz şu an için tek vardiya ile 8 bin metrekare. Bu rakamı çift vardiya ile 15 bin metrekareye çıkarabiliyoruz. Şu anda 17 kişiye istihdam sağlıyoruz. İlerleyen dönemde bu rakam biraz daha artacak ve 22 personele kadar çıkabileceğiz. Burası bir este fabrikası. Este hattında kesilen bloklar daha sonra fırın bandında güçlendirilip cilalanarak paketlenmeye ve ihracata hazır hale getiriliyor. Makine parkurumuz son derece teknolojik ünitelerden oluşmaktadır.”
Türkiye’nin geleceği İçin ihracat atağı
2017 yılının ilk çeğreğinde üretime başladıklarına değinen Ayşe Karakaya, ihracat hedeflerini de açıklayarak, “Çalıştığımız doğal taşın pazarı genel olarak Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleridir. Bir kısmı Avrupa ancak ilerleyen dönemde hedeflerimiz arasında Akstone olarak, uluslararası pazarda önemli bir marka olmak yer alıyor. Şu anda çalıştığımız pazarda Açık Burdur Beji tercih ediliyor. Seleksiyonlarımızda bu doğrultuda genişletilecek. Açık Burdur Beji’nin yanı sıra daha çok bant geçmek için Emprador tercih ediliyor. Bu taşta seleksiyonlarımız arasında yer alıyor. Çalışacağımız taşın aslında sınırı yok ancak biz içinde bulunduğumuz pazar için öncelikle Açık Burdur Beji çalışıyoruz” diye konuştu. Karakaya, sözlerine şöyle devam etti; “Var olan pazarımız dışında özel projeler için de üretim gerçekleştiriyoruz. 2017 yılı ihracat hedefimiz şu an için sezonun da henüz başındayken, aylık olarak gerçekleştirilen 8 bin metrekarelik üretimin 3 bin metrekaresinin, Antalya’da bulunan Akstone sahalarında yani depomuzda tüketileceğini, 5 bin metrekarenin ise ihrac edileceğini planlamış bulunuyoruz. Şu an itibariyle önümüzde İzmir’de gerçekleştirilecek uluslararası bir mermer fuarı var. Zaten satışların büyük bir kısmının buradan gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.”
“İş dünyasında kadının yerini, kadın kendisi belirler”
Doğal taş sektöründe bir kadın iş veren olmanın ayrıcalıklarını da değinmeyi ihmal etmeyen Ayşe Karakaya, açıklamasını şu şekilde tamamladı; “Genelde aslında mermer işçiliğinin bir erkek işi olduğu savunulur ancak ben bir iş insanı olarak toplumumuzdaki bu ön yargıyı yok etmek istedim. Halen başkanlığını yürüttüğüm ve Türkiye ekonomisine önemli katkısı olan firmaların iş verenlerinin bulunduğu Antalya Altınova İş Adamları Derneği aracılığıyla da (ALTINSİAD) bu ön yargıyı kaldırmaya çalışıyor ve ‘iş adamı‘ kavramını ‘iş insanı‘ olarak düzeltme yolunda hızlı adımlar atıyorum. Dernek üyelerinin bu kavram karşısındaki olumlu duruşları da, bana olumlu yönde destek oluyor. Umarım resmi anlamda daha geniş bir çalışma ile ülkemizde bu kavramın değişmesi yolunda adımlar atılır. Türkiye’de gün be gün ticari hayatta kadının yerinin daha fazla olduğuna inanıyorum. Bir araya geldiğimiz bakanlık neznindeki hükümet yetkilileriyle bu konu hakkında pek çok kez görüş bildirdim. Bu bağlamda doğal taş sektöründe kadınlarının da, ilerleyen dönemde rollerinin daha fazla artacağına inanıyorum. İş dünyasında bence kadının yerini, kadın kendisi belirler”