Mimarlık, iç mimarlık ve kentsel tasarım konularında yurt içinde ve uluslararası platformlarda proje, danışmanlık ve uygulama hizmeti veren AAD Architects kurucusu Mimar Ayşegül Güner, “Doğal taş sadece mimari ve iç mimari de değil bence mücevher olarak da insan hayatında çok önemli bir konuma ve manaya sahip. Doğal taş için mimarinin mücevheri diyebilirim” diyor.
Doğal taş sizin için ne anlam ifade ediyor?
Doğal taş benim için mimari gücü, samimiyeti ve gerçeği ifade ediyor. Taşı çok seven ve mümkün olduğunca, proje bütçesinin el verdiği bütün projelerimde kullanmaya çalışıyorum. Doğal taş sadece mimari ve iç mimari de değil bence mücevher olarak da insan hayatında çok önemli bir konuma ve manaya sahip. Doğal taş için mimarinin mücevheri diyebilirim. İnsan ile bağ kurabilen ve enerjisiyle yaşayabilen bir malzeme. Doğal taşlar da insanların parmak izleri gibi, her parçada farklı bir iz farklı bir ton ile şaşırtıyor. Bir doğal taş parçasının birebir aynısının evrende yer aldığını düşünmüyorum. Aynı zamanda iklim koşullarıyla birlikte değişkenlik gösterebilen çok yetenekli bir malzeme.
Projelerinizde ağırlıklı olarak hangi mermerleri tercih ediyorsunuz?
Verde Dorato galiba özellikle bugünlerde favorim. Ancak genel olarak volkanik taşlara öncelik veriyorum. Tabii olmazsa olmaz Carrara da çok kullandığımız özel taşlarımızdan. Taşlar bizim projelerimizde bazen ana temayı oluşturuyorlar. Kendi hikayeleri ile geliyorlar projeye. Dokuları ve formları gerçekten beni çok etkiliyor.
Doğal taş seçimindeki kriterleriniz nelerdir? Kullanıcıların beklentileri seçiminizi ne yönde etkiliyor?
Projede taş seçimimizi öncelikle o taşı nerede kullanmayı ve hangi ihtiyaç ile kullanmaya karar verdiğimizde düşünmeye başlıyoruz. Düşünürken de en önemli kriterimiz hikayemize hangi taşın daha iyi uyum sağlayabileceği veya kendi hikayesi ile zenginleştirmesi bizi çok daha fazla heyecanlandırıyor. Dünyada binlerce çeşit taş var ve yeni taşlar da çıkmaya devam ediyor. Taşımızı seçmeden önce taşları araştırıyoruz, hatta gidip onlara dokunmaya çalışıyoruz. İş verene eğer hikayemizi ve seçimimizi sebepleri ile iyi anlatabilirsek alternatifli seçimlerimiz ile kendisinin desteğini alarak ilerliyoruz. Hikayeler doğal taşlardan ilham alarak oluşturulduğu için iş verenler de bunu keyifle destekliyorlar.
Projelerinizde mermerleri hangi alanlarda kullanmayı daha çok seviyorsunuz?
Projelerimizde mermerleri daha çok zemin ve duvarlarda kullanıyoruz. Dayanımı çok yüksek olması tercihte yönlendirici oluyor. Ancak son zamanlarda mobilya ve aksesuar tasarımlarımızda da başrolü almaya başladı.
Mermer ile birlikte kullanmayı en çok yakıştırdığınız diğer malzeme nedir?
Aslında mermeri yakıştırdığım en güzel malzeme toprak ama mimari de bunu birlikte çok fazla kullanamıyoruz. Mermer ile severek kullandığımız iki malzeme var. Bunlar, metal ve ahşap. Ben bunlara muhteşem 3’lü diyorum. İşin kesinlikle kalite algısını ve enerjisini yükseltiyorlar.
Son zamanların dikkat çeken taşları sizce hangisi? Yeni trendler hakkında neler söylersiniz?
Bizim meslekte bir trend durumu olmaması gerektiğini düşünüyorum çünkü her projenin kimliği kişiliği ve işvereni farklı. Ama cevap vermem gerekirse çok beğendiğim ve trend olmasını istediğim taşlardan biri, Metalic Green Rockfinished. Dokusu ve tonları birçok projeye ayak uydurabilecek nitelikte.
Ülkemizde yaşanan deprem felaketinden sonra, ‘Deprem hasarını azaltmak için binalarda hafif malzeme kullanılmalı’ uyarılarını sık duymaya başladık. Hasarı önleme adına, yapılarda doğal taş kullanılırken nelere dikkat edilmeli? Doğal taşların, yapıların hangi bölümlerinde tercih edilmesi daha sağlıklı olur?
Doğal taşlarda son zamanlarda yeni bir gelişme olarak taşın üst yüzeyini ince şekilde keserek, taşın doğal kalınlığından oluşan ağırlığı özellikle cephelerde azaltmaya çalışıyorlar. Bu iş, günümüzde yapılıyor ve sistemler gayet güzel çalışıyor. Depremde, taşın ağırlık konusunu gerçekçi bir tartışma bulmuyorum. Statik projeler m² başına düşen yük üzerinden hesap yapar. Yani taşın m² başına getirdiği yük miktarı her zaman olasılıklar düşünülerek bu hesaba ekli bir şekilde bulunur, bulunmalıdır. Ne yazık ki projelerin uygun bir şekilde çiziliyor olması konusunun belki de belediye harici de denetime tabii tutulması gerekiyordur. Böylece mimarlar özgürce istediği malzemeyi kullanabilir. Depremde önemli olan montaj yapılmış taşın, montaj şekli hatası sebebi ile yerinden ayrılarak insanlara zarar vermesi konusu daha mantıklı bir tartışma olabilir. Taşların doğru montaj şekilleri ve işçilik kalitesinin sorgulanmasını daha doğru buluyorum.