Kapadokya’nın gizemli dünyasını Rönesans mimarisiyle buluşturan Sacred House, 2200 metrekarelik doğal taş uygulamasıyla göz kamaştırıyor.
Haber: Şehriban ÇİMEN
Alıştığınız şehir yaşamından, trafik ve gürültüsünden çok sıkıldınız ve kendinize küçük bir sığınak, mistik bir mekan mı arıyorsunuz? Dünyanın en özel yerlerinden Kapadokya Ürgüp’te, peri bacaları ve yeraltı şehirlerinin tam kalbinde yer alan, ticari nedenlerden ziyade, ruhani ve estetik kaygılarla yapılmış bir mekan olan 21 odalı Sacred House (Kutsal Ev) tam da aradığınız yer. Gösterişli şamdanlar, ikonalar, süslü şömineler, sütunlar ile büyüleyici bir yer. Misafirlerini daha girer girmez mistik bir yolculuğa çıkaran otele adım attığınız anda Venedik’te dönem kıyafetleri, perukaları ve maskeleriyle köşeden birileri fırlayacakmış gibi geliyor. Taşanlar Mermer ise bu eşsiz otele doğal taş uygulamalarıyla başarılı bir şekilde imzasını atıyor. 9 farklı Türk doğal taşının yer aldığı Hotelde toplam, 2200 metrekare taş kullanıldı.
Hamamda Emperador Light ve Elazığ Vişne
Bölgenin volkanik yapısından kaynaklanan yumuşak zeminin oyulmasıyla otelin altına, dünyada eşine az rastlanır büyüleyici ve heykelleriyle bir o kadar görkemli bir SPA eklenmiş. Kapadokya’nın tarihi yeraltı şehirlerinden farksız olan bu SPA, zeminine uygulanan Toros siyahı ile zengin bir hava kazanmış. Benzerlerinden çok farklı olan hotelin eşsiz hamamında ise, hamamlarda görmeye alıştığımız taşların yerine Emperador Light ve Elazığ Vişne taşları tercih edilmiş.
Odaların ruhunu yansıtan doğal taşlar
250 yıllık bir Rum konağında Turan Gülcüoğlu’nun hayali olarak doğan Sacred House (Kutsal Ev), Kapadokya’nın gizemli dünyasını Rönesans mimarisiyle buluşturan çok özel bir butik otel. Tamamı birbirinden farklı dönem ve farklı antik- Anadolu kültürlerinin izlerini taşıyan concept design odaları, aynı zamanda saklanmış modern konforları da sunuyor. Klasik ve neo-klasik çizgilerin, romantizmin ana renkleriyle buluştuğu mekanlarda kullanılan çok sayıda ateş ışığı, misafirlerine sıcak ve romantik bir ortam sunuyor. Tamamı birbirinden farklı dönem ve kültürlerin izlerini taşıyan 21 oda, mimarisi ve aksesuarları ile görülmeye değer. Her oda, içerideki taşların oluşumunu yansıtacak şekilde dekore edilmiş. Otantik havasıyla kendine hayran bırakan otelin odaları Türk taşları Leylak Mermeri, Elazığ Vişne, Rosalia Bej, Onyx ve Fosilli Mermer ile daha da zengin hale gelmiş. Hotelin doğal taş uygulamalarını gerçekleştiren Taşanlar Mermer'in yetkilisi Erhan Taşan, “Odalar için, herbiri ayrı bir konsepte sahip taşlar seçilirken, hem odanın konseptine uyacak hem de odanın ruhunu yansıtacak taşlar tercih edildi. Taş seçimini Hotelin sahibi Turan Gülcüoğlu yaptı. Projede yer alan küvetleri, sütun, sütunbaşları ve lavobaları geçen sene kurulumunu gerçekleştirdiğimiz 7 eksen robotumuz ile yaptık” dedi.
Sütunlar'da Limra, teraslarda Kayseri Bazalt
Otelden daha çok titiz bir sanatsal çalışma olan Sacred House ( Kutsal Ev) konuklarını, yüksek sütunları ile de modern yaşamın gürültüsünden ortaçağın asil atmosferine davet ediyor. Hotelin kış bahçesinde bulunan heybetli sütunlar Limra taşı ile şekillenirken, teraslar da ise Kayseri Bazalt taşı tercih edilmiş.
Sacred House'un önemi
Her projenin kendileri için önemli olduğunun altını çizen Taşan, “Bu tarz sanatsal bir mimari projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu düşünüyorum. Daha önce onlarca otel projesi yaptık, ancak ilk çalışmalarımızı gerçekleştirdiğimiz için bu projenin önemi firmamız için daha fazla” dedi. Yaklaşık 20 yıldır mermer sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirten Taşan şunları söyledi: “Çok değerli babam Hüsnü Taşan'ın girişimiyle Ürgüp'te 100 metrekarelik bir atelyede mutfak tezgahı, pencere denizliği yaparak sektöre adım attık. Uzun yıllar tezgah basamak döşeme… vb gibi işler yaptık. Son 10 yıldır turizm sektörüne ağırlık verdik. İlk önemli otel projemiz Antalya Belek'te Kempinski The Dome Oteliydi. Bu proje bize çok şey öğretti.”
Kapadokya artık doğal taşı tercih ediyor
Kapadokya'nın doğal güzellikleri ve tarihiyle çok özel bir bölge olduğunu belirten Taşan Kapadokya'daki butik otellerde mermer ve travertenin çok az, hatta kullanılmadığını farkettiklerini söyleyerek, “Buradaki butik otellerin tamamı kayadan oyma mağaralardan, eski evlerden ve konaklardan oluşuyor. Buralarda dokuyu bozmamak için en uygun malzeme olan traverten ve mermer kullanımını yaygınlaştırdık ve otellere ayrı bir değer kattık. Özellikle banyo tasarımlarını ve uygulamalarını yaptığımız oteller, dünya çapında önemli ödüller aldılar. Bu bizim için gurur verici” diye konuştu.
Hedef yurt dışı
2014 yılında son teknoloji makinelere ciddi yatırımlar yaptıklarının bilgisini veren Taşan, 7 eksen 3 boyut işleme yapabilen robotlarını faaliyete geçirdiklerini söyledi. Taşan, “Bu makinemizle mimarlarımızın sanatsal çalışmalardaki en önemli çözüm ortağı olduk. Heykel, sütun, sütunbaşı, küvet ve lavabo üretimleri yapıyoruz. Sacred House projesinde de örneklerini görüyorsunuz. Firma olarak yurt dışındaki projelerde yer almak için, vargücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.