1997 yılında Levent Ketenci tarafından kurulan KETMAK bugün 27 ülkeye mermer ve madencilik alanında arıtma tesisleri ihraç ediyor…
Kuruluşundan itibaren başta mermer sektörü olmak üzere maden ve endüstriyel arıtma sistemleri alanında yurt içi ve yurt dışında yaklaşık olarak 1300 projeye imza atan Ketmak, yarınlara daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için 7500 metrekarelik kapalı alana sahip üretim tesislerinde, doğa dostu sistemler geliştiriyor.
“Bugün, dünyanın 27 farklı ülkesinde Ketmak’ın kurmuş olduğu arıtma tesislerini görmek mümkündür” diyen Ketmak Genel Müdürü Nilgün Solak ile Ketmak’ın dünü, bugünü, ürün çeşitleri, faaliyet alanları, hedefleri ile ilgi bir çok konuyu konuştuk.
-Nilgün Hanım öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız? Eğitiminiz, bugüne kadar çalışma hayatındaki görevleriniz, / çalışmalarınız vb..
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği mezunuyum. Ardından Gebze Teknik Üniversitesi İşletme dalında Yüksek Lisansımı (MBA) tamamladım. Çalışma hayatıma başladığım ilk yer olan Ketmak Makina’da 10 yıldır göreve devam ediyorum.
-KETMAK Makine ve Tesis İmalat San. Tic. A.Ş. 1997 yılında kuruldu. O günlerden bugünlere firmanın gelişimini/ilerleyişini anlatır mısınız?
Altın, bakır, gümüş, krom, manyezit, mermer, granit, seramik, agrega, kum, kömür, feldspat ve diğer maden tesislerinin atık sularının arıtılması ve maden zenginleştirilmesi ile ilgili çalışmalarda kullanılan makine ve ekipmanların imalatı konusunda faaliyet gösteren KETMAK Makine ve Tesis İmalat San. Tic. A.Ş., Müh. A. Levent KETENCİ tarafından 1997 yılında kurulmuştur.
Kuruluşundan bu yana vizyonundan şaşmadan sürekli gelişmeyi kendine hedef edinen KETMAK öncelikle mermer ve sonrasında maden sektöründe öncü bir kuruluş haline gelmiştir. KETMAK, 21 yıllık geçmişinde başta mermer sektörü olmak üzere maden zenginleştirme ve endüstriyel arıtma – geri dönüşüm sistemleri alanında yurt içi ve yurt dışında 1300’ün üzerinde projeye imza atmıştır. Bugün, dünyanın 27 farklı ülkesinde KETMAK’ın kurmuş olduğu tesisleri görmek mümkündür. Bu ülkeler: Türkiye, Yunanistan, İran, Suriye, Filistin, Bulgaristan, Romanya, İtalya, Mısır, Libya, Cezayir, Azerbaycan, Hollanda, Etiyopya, Ürdün, Lübnan, Tunus, Rusya, Kazakistan, Suudi Arabistan, Sudan, İngiltere, Nijerya.
KETMAK’ın kurduğu tesislere lojistik destek sağlamak amacıyla KETMAK Grup Şirketleri çatısı altında 2011 yılında KETPOL Arıtma Kimyasalları Paz. San. Tic. A.Ş. kurulmuştur. Ketpol, arıtma sistemlerinde hayati öneme sahip olan arıtma kimyasalları ve filtre bezleri konusunda hizmet vermektedir.
-Ketmak’ın tarihinde, kilometre taşı denebilecek zamanlar/olaylar neler? Mesela mermer sektöründe iş yapmaktan madenciliğe geçiş gibi..
Ketmak, 1997 yılında Levent Ketenci tarafından kuruldu. İlk aşamada sadece mermer sektörüne hizmet ediyordu. O dönemler mermerde arıtma diye bir şey yoktu, eski ilkel sistemler kullanılırdı. Levent Bey, yurt dışında gördüğü sistemleri Türkiye’de uygulamaya karar veriyor ve bu sektöre giriyor. Mermer sektöründe arıtma ve geri kazanım Ketmak’la başlıyor diyebiliriz. Madenin geçmişi de Türkiye’de çok eski değil, modern anlamda madenciliğin 15-20 yıllık bir geçmişi var. Zaten arıtma da hep daha sonra gelir sektörlere, yani Madencilikteki modern anlamda arıtma ve geri kazanımın çok uzun bir geçmişi yok. Biz de yaklaşık 10 yıldır maden sektöründeyiz. Bu zaman içerisinde hem makine parkımızı hem de kadromuzu genişleterek işin projelendirmesinden, imalat ve satış sonrası desteğe tüm süreçlerde en iyi hizmeti verebilme çabamız devam etmektedir.
-Üretimini gerçekleştirdiğiniz makine ve ekipmanlar konusunda bilgi verir misiniz?
İmalatını yaptığımız ana ürün grupları:
Filtrepresler , Pan filtre, Tikinerler, Tikiner Redüktörleri, Sedimantasyon tankları, Pnömatik bıçaklı vana grupları, Santrifüj pompalar, Turbo çamur pompaları, Hidrolik çamur pompaları, Dalgıç pompalar (drenaj pompaları), Dozaj pompaları, Polielektrolit hazırlama üniteleri, Kompakt arıtma tesisleri, Katı atık besleme tesisleri, Döner Disk biyolojik arıtma tesisleri, Maden Ocaklarında Kurtulma Kabinleri
-Atık suların arıtılarak yeniden imalata kazandırılması süreçlerini anlatır mısınız?
Bir ortamda atıksu oluştuktan sonra yapılacak iki şey vardır; biri geri kazanım diğeri de uygun standartları sağlayarak deşarj etmektedir. Söz konusu endüstri olduğunda elbette en mantıklısı geri kazanımdır. Projelendirmesinden imalatına ve satış sonrası servislerine kadar tüm süreçleri kendi bünyemizde takip ederek kurduğumuz tesislerde işletmeden gelen atıksu uygun proseslerle arıtılarak işletmeye geri kazandırılıyor.
-Sanırım ki arıtım ve geri dönüşümün çevreye olduğu kadar ekonomiye de olumlu katkıları var. Bunu biraz açar mısınız?
Daha önce de bahsettiğim gibi doğaltaş ve maden sektörü gibi suyun çok yoğun kullanıldığı tesislerde arıtma tesisi hem sürekli yeni bir su kaynağına olan ihtiyacı ortadan kaldırdığı hem de ilkel arıtma yöntemlerine göre çok daha efektif bir arıtma sağlayarak sürekli temiz su ile çalışıldığı için üretim kalitesini ve kapasitesini arttırıyor. Atıksu bertarafı için yapacağı masrafların minimuma inmesi de diğer bir avantajı.
-Ketmak, geri dönüşüm ve biyolojik arıtma projeleri konusunda da çalışmalar yapıyor. Bu konuda da bilgi verir misiniz?
Biyolojik arıtma çok içinde olmayı tercih etmediğimiz bir dal. Hem bu sektördeki rakip firmalarla vizyonumuz farklı olduğu için hem de ihtisaslaştığımız alandan çok fazla şaşmamak adına biraz uzak kalmaya çalışıyoruz. Ancak elbette zaman zaman hem kıramadığımız müşterilerimiz olduğunda hem de özellikle yurtdışı projelerinde yer alabiliyoruz. Şu ana kadar Rusya’da 1 şehir arıtması; Nijerya’da 1 hastane arıtması, Türkiye’de de birkaç tane döner disk paket arıtma projemiz mevcut.
-Bir müşteri ile anlaştıktan sonra işe başlama/ilerleme/sonuçlandırma süreçlerini bize anlatır mısınız?
Aslında müşteri ile anlaşma öncesi de biz ciddi bir çalışma yapıyoruz. Müşteri ile temas kurulduktan sonra çalışmaya ilk olarak saha keşfiyle başlıyoruz. Yerinde tespit, proje için önemli. Atıksu numunesi alıp laboratuvarımıza geliyoruz ve çöktürme testleri yapıyoruz. Çöktürme testleri tank dizaynımız için önemli. Ardından pilot filtre preslerimizde testler yapıyoruz. Buradan aldığımız veriler de bize filtrepres ve pompa seçimleri yaptırıyor. Gerekli hesaplamaları yapıp makine/ekipman seçimlerini yaptıktan sonra teklifimizi hazırlıyoruz. Teklif satışa dönüşürse proje yerleşim planları çiziliyor ve imalata geçiliyor.
-Bir müşteri sizden kendi işletmesine uygun özel bir proje istese, bunu gerçekleştirme durumunuz ne oluyor?
Biz grup olarak 4 ayrı firmadan oluşmaktayız. Bu firmalarımızdan Ketmak Arıtma proje, Ketmak Makine üretim firması olarak hizmet vermektedir. Elbette zaman içerisinde standartlaşan ürünlerimiz oldu. Fakat bunun dışında kendi alanımızdaki her türlü özel proje taleplerine karşılık verebilmenin yanında projesi olan çok çeşitli çelik imalat işini de yapabilmekteyiz.
-Yurtdışındaki maden işletmeleri ya da başka kuruluşlarla da çalışıyor musunuz? Bunları anlatır mısınız?
Şu ana kadar yurtdışında 21 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bulgaristan, İran, Suudi Arabistan, Filistin, Ürdün, Tunus ve Rusya olmak üzere 7 ülkede distribütörlüklerimiz mevcut. Balkan ülkeleri ve Ortadoğu’da daha çok doğaltaş firmaları ile yoğun bir çalışmamız var. Afrika ve Rusya bölgesinde maden alanında çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında Çeçenistan ve Nijerya’da da biyolojik arıtma projeleri gerçekleştirdik. Yurtdışında faaliyet gösterdiğimiz sektörlerle ilgili fuarlara da katılmaya özen gösteriyoruz.
-Ketmak’ın arıtma sistemlerini kurduğu tesislere lojistik destek sağlamak amacıyla, 7 sene önce de Ketpol kuruldu. Ketpol hakkında da biraz bilgi aktarır mısınız?
Ketpol, arıtma sistemlerinde hayati öneme sahip olan arıtma kimyasalları ve filtre bezleri konusunda hizmet vermektedir. Kurduğumuz tesislerde müşterilerimizin sağlıksız kimyasallar ve filtre bezleri nedeniyle yaşadıkları problemlere çözüm olabilme hedefiyle kurulmuş bir şirkettir. Yanlış bez veya kimyasal, tesisin çalışmamasına/istenen sonucun alınamamasına direkt neden olabiliyor çünkü. Bunların tipik örneklerinden biri kimyasalın içerisine tuz karıştırmak. Bu problemlerin önüne geçebilmek adına dünyanın önde gelen firmalarıyla çalışıyoruz. Kimyasalları ithal ettiğimiz şekliyle/ambalajıyla müşterilerimize direkt ulaştırıyoruz. Filtre bezlerini ise rulo halde ithal edip kendi tesislerimizde müşteriye özel kesim ve dikimini gerçekleştiriyoruz. Kuruluşumuz satış öncesi ve satış sonrası teknik destekleriyle müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutmaktadır. Bu hedef doğrultusunda satış öncesi jar test ve pilot filtrepres uygulamalarıyla her tesise uygun türde ve miktarda polielektrolit ve filtrepres bezi seçimi yaparak sistemlerin doğru bir biçimde çalışması sağlıyoruz. Ketpol’ün hitap ettiği sektörler Ketmak’a göre çok daha geniş aslında. Arıtma tesisinin bulunduğu ya da prosesin herhangi bir bölümünde susuzlandırma ve şartlandırma ekipmanı kullanan her türlü sektöre kimyasallarımızla ve Filtre bezlerimizle hizmet vermekteyiz.
-Ketmak’ın geleceğine bakacak olursak; ne gibi hedefleriniz var kısa ve uzun vadeli?
Ketmak’ın geçmişten bugüne kat ettiği yollar ve bugün geldiği durum, geleceğimiz için de bize umut vaat ediyor. Doğru strateji ile ilerlediğimize ve edindiğimiz prensiplerin bizi gelecekte de hedeflediğimiz yerlere götüreceğine inancımızı arttırıyor. Şu anki durumda siyasi ve ekonomik dalgalanmaların piyasaları olumsuz etkilediği aşikar ve bunun daha ne kadar devam edeceğini de kestirmek biraz zor.
Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen daha düşük bir ivmeyle de olsa mevcut işler ve yatırımlar devam ediyor. Bu anlamda kısa vadede olumsuz koşullardan etkilenmeden ilerleme hedefindeyiz. Uzun vadede de yurtiçinde madene yapılan yatırımların artması, yurtdışında da çalışmalarımıza hız vererek şirketimizi her gün daha ileriye götürme hedefindeyiz.