Yazı: Şehriban ÇİMEN
1980 yılların ortaları..Muğla’nın çamlı kaplı dağları adeta bir mucizeye tanıklık ediyordu..Evet yeni bir güzellik doğuyordu doğanın kalbinden…Henüz bebekken belki de çok dikkat çekmeyen ancak yıllar geçtikçe değerine değer katan, muhteşem karakteri ve deseni ile herkesi büyüleyen taşın hikayesi başlıyordu..O hikayenin adı ise, Leylak….
İlk keşif
Yıl 1984…Türk doğal taş sektörü var gücüyle kendini ispat etmek için emek harcıyor, yeni projeler, yeni pazarlar bularak dünya piyasasındaki varlığını iyiden iyiye hissettirmeye başlıyordu. Mermer ticaretinin kalbi Muğla’da da hummalı bir çalışma vardı. Yeni bir ocak, yeni bir taş bulunmuştu. Bu taş, daha öncekilere benzemiyordu. Beyaz zemin üzerinde mavi-lacivert damar geçişleri ile eşi ve birebir alternatifi olmayan bir taş doğmuştu madencilerin eline…O kadar güzeldi ki ona, muhteşem rengi ve kokusu ile sonsuz aşkın simgesi olan Leylak çiçeğinin ismi verilmişti.. Sonsuz aşk Leylak, göz kamaştıran güzelliği ile yolculuğa çıkmaya hazırdı.
Beyazın gölgesindeki yıllar
Taşı, doğanın kalbinden bulan ilk firma ise Milas taşlarının dünya literatürlerine girmesine büyük katkı sağlayan, Ayhan Mermer’di. Ancak Leylak uzun yıllar inşaat projelerinde standart orta maliyetli seri kullanıma uygun bir ürün olarak değerlendirildi. Daha çok iç piyasada kullanılıyor, ihracatta çok fazla tercih edilmiyordu. Dünyada sadece tek bir yerde, Türkiye’deki Muğla (Kavaklıdere-Kestanecik) mermer ocaklarında bulunan bu kadar nadir ve farklı bir taş, neden yeterli ilgiliyi görememişti? O yıllarda pazarda ciddi bir beyaz modası hakimdi. Bu nedenle ne kadar güzel olursa olsun Leylak taşı, beyazın gölgesinde kalmıştı. Talepler daha çok beyaz mermerler üzerineydi. İlk yıllarında daha uygun fiyatlarda satılan, ağırlıklı olarak merdiven basmaklarında tercih edilen Leylak nasıl olmuştu da diğer birçok taşın önüne geçerek, değerinin fark edilmesini sağlamıştı?
Leylak, podyumun yıldızı oluyor
Burada, Leylak Taşı’nın pazarının oluşturulmasında en önemli kilometre taşı olarak karşımıza Eminoğlu SBV Mermer çıkıyor. Firmalarla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde birçok kişi sektörde Leylak’ın modasını yaratan, Leylak taşının parlamasını sağlayan firma olarak Eminoğlu SBV Mermer’i işaret etti. Taşa değer katan firma Eminoğlu SBV Mermer izledikleri stratejiyi şu şekilde anlatıyor:
“Artık müşteriyi biz seçiyoruz”
“Leylak ocağını 2000 yılında devraldık. İlk yıllarda çıkan blokların tamamını kendi fabrikamızda işliyorduk ve yüzde 95’ini iç piyasaya sunuyorduk. İhracat oranımız düşüktü. Talep ve karlılık olarak iç piyasa, yeterli görünüyordu. Öncelikle ürünün algısını değiştirmek önemliydi. Leylak oldukça karakterli bir taş ve yapı olarak ince kristalli, düşük su emilimine sahip iyi cila alabilen de bir ürün. Bunun yanında bir de dünyada sadece bu ocaklarda çıktığı, eşi ve birebir alternatifi olmadığı da düşünülürse zaten doğadan değerli. Sadece mimari ve görsel değerini ön plana çıkarmak gerekiyordu. Bunu da fuar katılımızlarımızda özel uygulama ve stand tasarımlarımızla sağladık. Fabrika üretim parkımızı da en üst seviyeye çıkartarak ürünü destekledik. Son olarak da biz müşterimizi seçebildik. Ürüne değer katabilecek İtalyan- Çinli üretilerle çalışmaya başladık ve hala da aynı şekilde devam ediyor. Bugünkü üretim kapasitemiz yıllık 18-20 bin metreküp olmasına rağmen, fiyat istikrarı ve pazar dengesi için üretimimizi 12 bin metreküpte sınırlıyoruz.”
Gizemli güzelliğiyle rakiplerini geride bırakıyor
Yarı transparan özelliğe sahip ve bookmatch uygulamalarda öne çıkabilen estetik bir taş, Leylak.
Sertlik derecesinin yüksek olması ve homojen yapıda olması onun hem zemin döşeme hem de duvar kaplama uygulamalarında tercih edilmesini de sağlıyor. Ayrıca beyaz zemin üzerinde mavi-lacivert damar geçişleri herhangi bir showroomda diğer taşlar arasında fark edilmesini sağlayabiliyor. Mimarların sevdiği ve üst segment projelerde yer bulabilmiş olması ise ürüne değer katıyor. Evet, o artık Türkiye’nin yurt dışında en fazla bilinen butik mermer çeşitlerinden birisi. Her dönemde ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek miktarda olması ve kalitesinin yüksekliği nedeniyle rakipsiz görünen Leylak ocakları bugün Ayhan Mermer, Sunmer Marble, Dumanlar Mermer, Eminoğlu SBV Mermer, Afyon Mermer ve Koçar Mermer tarafından işletiliyor.
“Dağ ve pazarla inatlaşmıyoruz”
Değeri sonradan anlaşılan ve günümüzde ise prestijli projelerin sembolik taşlarından biri haline gelen Leylak Mermeri için asıl önemli olan, değerinin daha da artmasını sağlayarak ileriye taşımak. Bu konuda dünyanın sayılı Leylak üreticilerinden olan firmalarımız ellerinden gelen özeni göstermeye gayret ediyorlar. O firmalardan biri de Sunmer Marble. Muğla’nın Kavaklıdere-Kestanecik bölgesinde bulunan Leylak ocak sahasını 2009 yılında alarak işletmeye başlayan Sunmer Marble, Leylak Mermeri’nin özellikleri ve izledikleri stratejilerle ile ilgili şu bilgileri veriyor:
“Sunmer Marble olarak ocağımızı, butik bir ocak olarak düşündüğümüz için üretim planlamamızı da buna göre belirliyoruz. Dağ ve pazarla inatlaşmadan kontrollü ve kaliteli üretim gerçekleştiriyoruz. Fiyat istikrarı sağlayarak, doğru işbirlikleriyle ve taşımızı daha iyi yerlere sunabilecek kişiler ile çalışıyoruz. İlk yıllarda taşın popülaritesi bu kadar değilken en büyük market Ortadoğu pazarıydı. Ortadoğu’da yaşanan siyasi problemler bizi, başka bir Pazar arayışına sürükledi. Biz de plaka ve doğru kişilere blok satışlarıyla tamamen farklı bir hedef izledik. Piyasaya sunduğumz yüksek kaliteli ürünler ile Leylak Mermeri’nin Avrupa ve Asya marketlerinde bilinirliğini arttırdık. Taşın zemin rengi ve üstündeki damar renkleriyle uyumu, hareketli bir taş olması ve bu hareketleri bookmatch dediğimiz uygulamayla adeta bir tablo eseri gibi sergilemek, taşın popülaritesini üst seviyeye çıkardı. Dünyada sadece Kavaklıdere-Kestanecik bölgesinde bulunması ve sınırlı bir kapasiteye sahip olması da taşı cazip hale getirdi. Günümüzde de bunun karşılığını talep ve fiyatlarla çok güzel alıyoruz. Tabi diğer ocak işletme sahiplerinin de yıllardır verdiği mücadeleyle Leylak taşı mermer pazarında üst sınıf diyebileceğimiz bir seviyeye geldi. Fakat ne yazık ki taşımızın hala hak ettiği değere ulaşmadığını görüyoruz. Milli varlığımız olan ve Dünyada sadece Muğla bölgesinde çıkan Leylak mermerinin çok daha yüksek yerlere geleceğine inanıyoruz.”
Kontrollü ve kaliteli üretim, fiyat istikrarı, farklı sunumlar ile standartın dışında tutulan, Dünyada sadece Türkiye topraklarında filizlenen bu nadide güzellik Leylak taşı, eşsiz güzelliği ile dokunduğu alanları büyülemeye devam ediyor.