Kahramanmaraş merkezli depremler yüreğimizi yaktı, içimizi parçaladı. Türkiye’nin görünmez kahramanları olan madencilerimiz ise kendi canlarını hiçe sayarak bölgede yaptığı çalışmaları ile çok sayıda mucizeye imza attı. Türkiye’de bugüne kadar yaşanan tüm doğal afetlerde yaraları sarmak için insan gücü ve makine ekipmanıyla ilk refleks gösteren madencilerin, doğal arama kurtarmacı olduğu, doğal afetlerde zaman yitirmeden hemen bölgeye intikal etmeleri gerektiği yaptıkları çalışmalar sonrasında daha net bir şekilde anlaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TC-TUR uçağını deprem bölgesine giden madencilerin bir bölümüne tahsis ederken, Türkiye’nin dört bir tarafında faaliyet gösteren Türkiye’nin göz bebeği kamu-özel sektör madencilik firmalarının arama kurtarma ekipleri, kendi olanaklarıyla deprem bölgesine yardıma koştular. Ömürleri yer altında geçen madenciler, deprem bölgesinde; termal kameraları ve teçhizatlarıyla “domuz damı” adını verdikleri yöntemle 10 ilde yüzlerce vatandaşımızı enkaz altından çıkarmayı, bu vatandaşlarımızı ikinci kez hayata tutundurmayı başardı. Canları pahasına kendilerini enkazın altına atan, on binlerce canı kurtaran koca yürekli madencilerin kahramanlıkları sosyal medyada da gündem oldu.
Madencilik sektörü gece gündüz çalıştı
Türk madencilik sektörü deprem bölgesinde en çok ihtiyaç duyulanlar listesinin başında yer alan iş makinelerinin ve bu makineleri kullanacak operatörleri deprem bölgesine gönderimi için İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Türkiye Madenciler Derneği, TÜMMER’in öncülüğünde, Madencilik sektöründeki 18 STK’nın yer aldığı Madencilik Platformu 24 saat kesintisiz mesai yürüttü.
Çetinkaya: “Madencilik sektörü olarak tek yürek olduk”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Ülkemizi derinden yaralayan deprem felaketinin ardından Türkiye’nin dört bir yanında çalışan madencilerin bölgeye hareket etmesi için organize olduk. Madencilik şirketleri de enkazlarda kullanılabilecek tüm iş makinelerini bölgeye göndermek için seferber oldu. Madencilerimizin enkazlarda verdiği mücadeleye minnettarız, haklarını ödeyemeyiz. Bundan sonrası için de maden sektörü olarak elimizden gelen tüm desteği vermeye devam edeceğiz.” dedi.
Alimoğlu: “Ocaklarımızı kapattık iş makinelerimizle sahadaydık”
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, “İlk günden beri tek gündemimiz deprem oldu, ocaklarımızı kapattık iş makinelerimizle sahada olduk. Bazı madencilerimiz yeni aldıkları iş makinelerinin ilk kez marşına depremde, arama kurtarma çalışmalarında bastı. Deprem bölgesine ulaşan iş makinelerinin bir kısmı enkaz kaldırırken, bir kısmı bozulan yolların, havaalanlarının tamirinde görev aldı. Madencilerimiz geçmişte bütün doğal afetlerin hepsinde öncü oldu, yine her koşulda halkımızın yanındalar. Madencilerimiz göçüğü en iyi bilendir, en hızlı çözüm üretendir. Deprem bölgesine ulaştıkları andan itibaren canla başla özverili bir şekilde çalışarak birçok insanın kurtulmasına vesile oldular, birçok kez ölümü göze alarak yıkılacak denilen binaya girip aileleri, birçok canı güneşe çıkardılar. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 10 bin madencimize Türkiye
minnettar” diyerek görüşlerini özetledi.